Как да планираме и организираме сватба ? Първите стъпки след дългоочаквания пръстен 2021

Как да планираме и организираме сватба ? Първите стъпки след дългоочаквания пръстен 2021

Първо , Честито ! Получихте предложение за брак, то не бе силно завладяващо и пред много хора, а освен това и си казахте ДА ! Предстоят Ви месеци, в които да очертаете всички важни за вас моменти така, че в края на специалния Ви ден всичко да изглежда така, както сте си мечтали от деца. За да не изпаднете в паника още в началото на организирането на вашата сватба, ето Ви няколко съвета как да подходите към всяка една щриха от вашата организация.

      1.Избор на дата

Препоръката от нас е още в началото да си набележите поне 2 дори 3 дати, в които би ви било приятно да протече вашето сватбено тържество, за да избегнете дискомфорта от това, например вашият ресторант да бъде зает за въпросната дата. / или модерните напоследък затваряния на заведения заради Covid-19/

     2.Брой гости

Броят на гостите е задължителен преди да пристъпите към стъпката за избор на ресторант. Направете примерен списък с гостите, които искате да присъстват на сватбата Ви. Критичен момент може да настъпи тук, ако вашите родители искат да поканят техни приятели, които вие може дори да не сте виждали никога. Ако този проблем излезе налице, опитайте се да го решите с много разбиране и разговори без излишни спорове и ултиматуми  от ваша страна.

   3.Концепция на сватбения ден

Тук като цяло вариантите са сватбата Ви да протече предимно на закрито или предимно на открито. Над 80 % от двойките в началото тръгват с решение, че искат да бъдат предимно на открито. Ще си спестите наистина много проблеми и главоболия, ако повярвате на това, което ще Ви кажа сега :  Идеята за сватба на открито в София и околността на практика е почти невъзможна  без излишно голям бюджет или без много, ама наистина много компромиси. Една от причините е невъзможността за по-силна музика след 22:00 часа.  В някои от ресторантите с градини предлагат преместване след 22:00 часа в залата на хотела. Като мога да Ви уверя, че това не е никакво решение първо, защото много от гостите не искат изобщо да влязат вътре и второ, защото преместването на DJ я изисква технологично време което Вие губите в оувър тайм на фотограф, видео оператор, DJ и на самият ресторант. Другите негативи, които също не са изобщо за пренебрегване са ниското осветление на вън което води до значително затрудняване на екипа по заснемането на вашето сватбено тържество и после пряко повлияват върху качеството на крайния продукт. Също така непредсказуемото  време, с което някой път може да ни изненадат  летните месеци.  

Следващото ниво при избора на концепцията ви е сватбата Ви дали ще бъде дневна или вечерна. По наши наблюдения над 80% предпочитат сватбата им да бъде вечерна. При дневните сватби празненството в ресторанта започва около 13:00 / 14:00ч  а при вечерните след 17:00 / 18:00 ч. Като тук безспорно можем да заявим, че вечерните сватби значително са по-весели и наситени с хубаво и позитивно настроение от колкото дневните.

сватбена украса

 

    4.Бюджет

На тази стъпка е важно още в началото да си определите някакъв ориентировъчен бюджет, защото почти винаги изникват неща, които Ви се иска да присъстват в сватбения Ви ден и не сте предвидили в самото начало. Имайте предвид, че вече 90% от гостите Ви си поднасят подаръците под формата на парична сума и не винаги сватбата ще е на минус в края на деня.

    5.Избор на ресторант

След като вече знаете нужния брой гости и вашият бюджет идва време и да се спрете на подходящят за Вас ресторант. Имайте предвид, че вече в цената за куверт на доста от ресторантите е включена : украса, сватбена торта, all инклузив безалкохолни за всички гости и други, които Ви спестяват не малка сума. Затова поинтересувайте се какво се включва в куверта на ресторанти в ценови диапазон от 40лв. и този с куверт 60лв. Също така при избора на ресторант не се колебайте да го обсъдите с вашият сватбен фотограф, видео оператор и DJ. Те ще могат да Ви дадат откровено мнение за обстановката, обслужването и вида на доста от известните заведения, защото те са по няколко пъти в годината в повечето от тях.

     6.Организиране на среща с фотограф, видеооператор и DJ

Хубаво е тази стъпка да я предприемете, когато вече имате 100% сигурна дата за сватбата Ви, тоест това става след като вече сте оставили капаро за ритуална зала, църква и ресторант. Хубаво е да обсъдите с фотографа програмата за целия ден, той ще може да Ви даде препоръки кое в колко часа да бъде за да има възможно най-малко напрежение в сватбения ден и дори и да има някакво леко забавяне в предвидените ритуали все пак накрая всичко да протече по адекватен начин. След като се спрете на някой сватбен фотограф, видеооператор и диско водещ е хубаво да им разгледате портфолиото добре и да се уверите, че стила им и тяхната гледна точка е една и съща с вашата. Не се опитвайте да налагате строго индивидуални изисквания за спазване на точни ваши виждания за нещата, защото по този начин ограничавате творческата мисъл на човека, който сте наели да върши съответната работа за Вас.

 

Не пропускайте да харесате нашата страница в фейсбук и да ни последвате в Instagram , това ни дава стимул за гонене на все по-добри резултати.

Автор : Тихомир Драгомиров – сватбен фотограф
Tags: